Algemeen
Algemeen
Hoewel op deze pagina's kweek adviezen staan, is het niet de bedoeling om er van uit te gaan dat onder alle omstandigheden daar aan vastgehouden moet worden.
Afhankelijk van de parameters:
ruimte, temperatuur, licht, luchtbeweging, relatieve vochtigheid, pot materiaal
zal het anders moeten dan hier beschreven.
Anders gezegd: kopieer NOOIT één op één de werkwijze en gewoonten van iemand anders. Bovendien, houd er rekening mee dat genoemde parameters elkaar beïnvloeden. Verander daarom telkens één parameter per keer bij experimenteren.
Cultuur
Cultuur van Dracula orchideeën
Temperatuur
Over het algemeen is voor het kweken van Dracula’s een koele temperatuur een vereiste. Hoewel een handjevol een hogere temperatuur verdraagt, doen de meesten dat niet. Het is daarom van belang om na te gaan wat de natuurlijke habitat van de soort is en te bezien of de omstandigheden in je kweekruimte daar min of meer aan voldoen. Immers hoe hoger de vindplaats van de soort, des te koeler is de habitat. De meeste soorten gedijen goed bij een temperatuur van 120C tot 210C is ideaal voor Dracula’s, hoewel 100C nachttemperatuur ze geen kwaad zal doen. Temperatuur boven 270C moet voorkomen worden, maar als dat niet lukt dan is het aan te raden om de nachttemperatuur 100C te laten dalen.
Licht
Dracula’s blijken zich gelukkig te voelen bij een lichtniveau van 6500 – 16200 lux. Er zijn echter kwekers die met succes bij 21500 lux hun Dracula’s kweken.
Luchtbeweging
Een “subtiel windje” hebben Dracula’s graag. Dat betekent, dag en nacht een (of meer) ventilator(en) die voor een constante luchtbeweging zorgt. Omdat Dracula’s gevoelig zijn voor bacteriële infecties is dit een belangrijk aspect en wordt door de luchtbeweging geminimaliseerd.
Bemesting
Een lichte bemesting met een gebalanceerde meststof is voldoende om Dracula’s te laten bloeien. Zwaarder bemesten zal al snel bruine punten aan de bladeren laten zien. Om de andere watergift bemesten met 150 uS/cm met 20 20 20 NPK volstaat. Waterkwaliteit Dracula’s vereisen een zeer goede waterkwaliteit. Het drinkwater in Nederland laat een te hoge geleidbaarheid zien en is dus niet geschikt. Aanbevolen wordt om het gehalte opgeloste vaste stoffen (TDS, total dissolved solids) onder 50 ppm (parts per million) te houden. Dit komt ongeveer overeen met 80 uS/cm Regenwater is daarom zeer geschikt, maar het is aan te raden om het bacterievrij te maken, bijvoorbeeld met een UV lamp.
Luchtvochtigheid
Ook de luchtvochtigheid is een belangrijke factor bij het kweken van Dracula’s Tussen 80- en 90% is ideaal, onder 70% is zeker niet aan te bevelen.
Potten en mandjes
Dracula orchideeën worden meestal opgepot in open potten, zie plant-foto van D.bella, of mandjes, zie plant-foto van D.amaliae. De reden daarvoor is:
- vaak is de bloeiwijze naar beneden gericht of horizontaal afhangend, een gesloten pot zou daarom een te grote belemmering zijn voor een bloeiende plant;
- Dracula's verlangen een hoge luchtvochtigheid maar constant natte wortels is niet goed. Open potten zorgen er voor dat er een zekere mate van ventilatie ontstaat
Omdat er een constante luchtbeweging in de kweekruimte is zal het substraat waar de plant in staat sneller drogen dan in een normale dichte pot. Water geven zal dan ook veel frequenter nodig zijn dan planten in een dichte pot.

Potmateriaal
Hoewel Dracula's epifyten zijn, dus in de natuur in een boom (op de aanhechting van een tak aan de stam) groeien komt het niet of nauwelijks voor dat op een blok(je) gekweekt wordt.
Als pot materiaal gebruik ik een mix van bark, sfagnum en houtskool. Niet precies afgemeten, maar ongeveer in de verhouding 5 delen bark - 3 delen sfagnum - 1 deel houtskool.
Recent heb ik de hoeveelheid van spagnum verhoogd omdat het opdrogen te snel ging. Heel jonge plantjes zet ik in puur sfagnum, en dat wil ik ook nog wel doen met planten met een wortelprobleem.